Folkefest og gjørmebad i dress !

Fotball er følelser. Sterke følelser. De siste 8-10 dagene har vært en følelsesladet og hendelsesrik reise med enorme forventninger og store skuffelser. Perioden har også vært preget av uro og konflikt. Og måten vi har håndtert dette på har vakt oppsikt blandt fotballinteresserte rundt oss. I dag er det imidlertid kamp igjen. Og vi må legge ting på plass å være klar. Stålgutta fra Mo er en tøff motstander. De har flere meget gode spillere, og vil garantert gjøre alt de kan for å vinne. Vi må derfor være sterke i hodet. Spillerne må ha fokus på det som skjer på banen og evne å legge bak seg den uroen som har preget de siste dagene.

Kampen mot RBK gledet vi oss enormt til, og folket sluttet opp om HIL som de ikke har gjort på lenge. Desverre ble det bare en kortvarig spenning. Vi spilte periodevis godt, og skapte sjanser, men en litt merkelig førstescoring samt to uheldige forsvarstabber tok nok fra oss håpet. Og da ble forskjellene etterhvert store. Vi tapte - og 0-7 ble en sviende påminnelse om at det er et godt stykke opp til de beste enda. På tross av et litt skuffende resultat kom det 3550 tilskuere på kampen, og folkefesten ga oss en opplevelse vi gjerne vil ha flere av. Den dagen var Harstad best i landet - og RBK skal ha mye av æren for det er selvsagt. Men mange kom også for å se oss - og vår eminente arrangemangstab har høstet lovord for et flott gjennomført arrangement. Mye å glede seg over tross alt!

Tapet mot Tverrlandet ble surt på alle måter. Med sterk medvind i 1.omg gikk vi til pause med 1-0. Det skulle vise seg å være for lite. Et hardt kjempende hjemmelag scoret to - og vi gikk på vårt andre strake bortetap. Dette tapet har utløst diskusjoner og meningsutvekslinger. Naturlig nok. Utelatelsen av Torkild og Myre har fått mest oppmerksomhet. Jeg skal ikke gå i dybden på disse avgjørelsene. Vi har gjort opp disse sakene og det jeg kan si her er at dette ikke er noe vi gjør for å underholde noen. Når man går til det skritt å sende så sterke signaler, så er det på bakgrunn av noe mer alvorlig enn uenighet om spillemønster og ei verbal utblåsning. Og den ble tatt i samråd med klubbens øverste ledelse. Som trener for HIL vil jeg alltid kreve 100% lojalitet og respekt fra mine spillere. Og det gjelder for alle. Også de eldste og mest erfarne.

I ettertid har mange ment å vite mye om hvorfor dette skjedde. Vi har også kunne lese om våre "dresser", om primadonnanykker, manglende evner til å se realiteter og sikre kilder som forteller at uenigheten altså handlet om spillestil og spillemønster. Dette er både urimelig og beviselig feil etter min mening.

Realitetene i HIL er enkle og styret vil påminne omgivelsene om disse en gang til. Vi akter ikke å bygge opp et nytt kostbart korthus! Det har vi ikke penger til og det vil alltid stå i fare for å ramle sammen.Noe HIL har gjort før. Vi akter å bygge på den lesten styret har vedtatt. Det betyr at vi har satt en ramme på 3 år for å bygge en kultur som vil leve og overleve etter et opprykk til 2.divisjon. Kun da kan vi komme i posisjon til å utfordre opp mot Adeccoligaen. Alt vi gjør nå er rettet mot dette - og det er et langsiktig fokus på alt vi gjør. Vi trener om morgenen, sørger for restitusjonsshake etter hver økt, vi spiser kvelds og frokost sammen hver uke. Vi anvender tester, kampanalyser og drar på treningsleirer. Alt vi gjør er for å bygge. Vårt representasjonsantrekk er endel av en samarbeidsavtale, og er ikke mer eller mindre enn det. Det kunne ikke falle oss inn å henge ut andres valg her - så får vi leve med at noen ikke liker vårt. Det har kostet klubben kr 0,- er anvendelig til flere settinger - og vi er takknemmelig og stolte over å komme samlet og likt antrukket.

Harstad fortjener et lag i allnorsk fotball. Desverre har laget måtet tåle flere nedrykk de siste 10-15 årene. Jeg har hørt mange forklaringer på fenomenet. Og hørt om alle feil som ble begått. Jeg kan ikke ta på meg noe ansvar for at HIL i var et 3.divisjonslag da jeg kom. Jeg viste imidlerttid hvilke kort jeg fikk på hånden, og jeg akter å spille de så godt jeg bare kan. Mange mener at vi MÅ rykke opp i år. Neste år kan både MO IL og Mjølner komme ned hevdes det - og da blir det fort vanskelig? Dette får jeg høre ofte. I mitt hode må vi ha fokus på oss selv - å jobbe hardt. Skal vi overleve i 2.divisjon år etter år, kan vi ikke grue oss til å møte Mjølner, MO eller noen andre. Kampene mot Senja, Mjølner og Finnsnes viser at vi kan spille god fotball mot disse lagene. Å vinne. Andre kamper viser at stabilitet er ei utfordring for vårt unge lag. Den utfordringa møter vi gjennom å jobbe jevnt og trutt. Stålkam er neste motstander. Og vi er klar. For meg blir det et hyggelig gjensyn med Stian Celius. Melbugutt som har scoret på Stadion før. Vi har planen klar for hvordan han og de andre gutan fra jernverksbyen skal stoppes. Vi lover å gi alt igjen - for byen Harstad og klubben HIL. Heia HIL!! :)

Sportslig hilsen Tore.